Ads
Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads




  • fort tilden field house

    fort tilden field house /// honorable mention
    brooklyn NEW YORK

    HONORABLE MENTION – $100

    suckerPUNCH: describe your project.

    michael TYRE: The Field House project seeks the in-between condition, an intentionally ambiguous state aimed at expanding conventional modes of use. Here the architecture operates in-between the scale of a building and a landscape, spaces fluctuate in-between interior and exterior atmospheres, and the landscape materializes in-between the natural and the synthetic.

    A programmatic need for seating asserts a prominent role in organizing both building and landscape in this project, primarily through sectional arrangement.  The sectional characteristics required to accommodate the courts and their related seating have been exploited to establish the formal basis of the building.  Here programs are stacked atop one another to create an environmental variety; lower level courts are primarily enclosed with retractable windows while courts on the large open roofscape are fully exposed to the outdoors, creating a vast and animated event surface. Public programs line the perimeter of the upper level of the building, offering views to both the activities of the roof and to the landscape beyond.

    The landscape operates sectionally by deploying the traditional beach typology of the dune to organize field programs and their corresponding seating.  These dunes, rising as much as 45 feet above the ground, serve to create a spatial atmosphere across the site and direct pedestrian movement through the landscape and into the building.  The ground surface is articulated at times by the performative requirements of the various sporting fields and at times by the reemergence of natural vegetation in the southeast corner of the site amongst a network of pathways.

    sP: what or who influenced this project?

    mT: Coastal dune landscapes, courtyard building typologies, and large deck ships – cruise liners, aircraft carriers – where much of the activity occurs on the roof of the vessel.

    sP: what were you reading/listening to/watching while developing this project?

    mT: Atlas Sound, The Twilight Singers, Washed Out

    Production Assistance by Laura Cheung

    Juror Comments

    David Nam: This design was the most successful in its sectional integration of the various elements of the program. The moves were consolidated and restrained on the site- generating a clear center for Fort Tilden, without overextending its manufactured landscape over the entire area. The desired density of programs in the field house could be achievable through the density and overlapping of programs- generating a dynamic relationship between the program parts. The occupiable surfaces are well deployed and believable- not overused to the point of senselessness; they address specific relationships to the playing fields. The perspective/site views make a compelling argument for this project- it looks fun to inhabit.

    Michael Szivos: This proposal seems to almost be engineered around viewing and playing sports. The formal result is not only interesting, but seems to inherently make sense. I like the fact that the program becomes dense through the use of the building skin as programmed surfaces. Seems to do more with less.

    Richard Garber: While building-as-landscape schemes are not novel, this is well executed, clear and compelling. The graphic techniques work well in the perspectives and 2D drawings, and the exploded drawing clearly shows the scheme’s organization. The site plan and section-perspective are convincing. Kudos.

    , ,

  • Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.