• high contrast

    high contrast
    chicago ILLINOIS

    suckerPUNCH: describe your project.

    ryan MACYAUSKI + marcella MARTINEZ: high contrast offers a way to regain a sense of political purpose within architecture, by recommitting architecture to visual reflection of contemporary culture, while at the same time avoiding the pitfalls of relentless abstraction and needless invention. we propose to engage in effects in a novel way, not through gymnastic routines of form, nor through cluttered collage differences, but to utilize a full bandwidth of effects, to provide true projected sensation.

    critic: paul PREISSNER – uic school of architecture

    high contrast enables the existence and gradation of both hot (as in intricacy) and cool (as in collage) within the single project. This novel way to blend shape and form does more than create a newly identifiable visual type, but looks to rearrange visual expectations, resulting in growth and creation of new audiences. the project seeks to create new characters in the world, fully capable of description and participation.

    the project looked to test new theories and gradients of effects with a large resort project in san juan, puerto rico. using the condado district of old san juan as a location to initiate feelings of high contrast, the studio looked to create new context to the area through the introduction of a 200-room hotel and business resort. the site has both a beachfront and city edge to its physical condition.

    from commencement, we envisioned the resort to be a vertical element within the context that had an aesthetic effect of fluid ripples and contours elongating its form. allowing the ripples to happen in specific areas allowed us to provide new forms of exterior and interior public pleasure. the effect allowed the facade panels to fold and reflect various views of the sky, ocean and city around the site depending on one’s relative location to the building. the towers, in this scenario, are no longer a passive urban participant, yet neither an obstructing one. emerging from an initial idea of a canyon-like sensation, we felt the appropriate external area of allocation was between the two towers at the most compressed and direct relationship between the massing. it capitalizes on the intense quality of compression and expansion as well as its fluidity. our interest in contrast was to create a normative tower from many perspectives until you perhaps turned the corner and were allowed to see the intensification of the effect in its allocation. similar to the exterior, the effect is used within the interiors of the towers creating a large atrium that provides variation in floor plates, offering unobstructed views out into the city and sea. the effect is mainly experienced from a public space of different degrees. all the rooms exist on the non-affected area creating a formal contrast between the private and the public spaces.

    lastly, the user can experience the effect from a macro or audience perspective to a micro or intimate engagement. externally and internally, the user is capable of feeling the desired sensation even at the relative small scale of the lobby. the lobby is sequentially situated on the second floor in order to celebrate a processional engagement with the effect, from macro to micro.

    sP: what or who influenced this project?

    rM + mM: avatar’s color palette, sexy curves, paul’s hair

    sP: what were you reading/listening to/watching while developing this project?

    mM: radiohead, passion pit, little dragon, lcd soundsystem, broken social scene

    rM: listening to: marcella martinez watching: lost

    sP: whose work is currently on your radar?

    mM: un studio, reiser + umemoto, zaha hadid

    rM: un studio, emergent, asymptote

    , , ,

  • WP_Modern_Notepad
    • Spin Knows A Says:

      Effects? Don’t you mean affect? You don’t have any idea what you’re talking about do you?

    • art v Says:

      i think they have their ‘effect’ and ‘affect’ figured out there Mr. Spin Knows A. They seems to be attempting to accomplish both. Do you know what you’re talking about??? Anyways, seems like a nice project. I wish they would have shown something more at the human scale though, a closeup? an interior?

    Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.