Ads
Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads




  • kaohsiung port and cruise service center

    kaohsiung port and cruise service center
    kaohsiung TAIWAN

    paul preissner architects: This proposal for the Kaohsiung Port and Cruise Service Center facility introduces a new form of personal, civic and cultural relationship into the world.  Uniquely situated at the threshold between city and port, this contemporary colossus can reshape the relationship that individuals and communities have with designed passenger experience and engineered maritime activity.



    Too big to be overlooked as building, and too specific to go unrecognized as city or infrastructure, our proposal occupies the middle while orchestrating the extremes.  Massive yet defined, voluptuous but lean, the Terminal unifies the boundary programs of city and port by establishing a new edge in the city, one that is simultaneously ground and horizon line.

    The Striped Mountain

    This project develops its personality by a combination of unique formal expression, rational programmatic organization, and curated graphic patterning to produce a project that looks like nothing before it.  The project allows for a nearly free site at ground level open to pedestrian
    activity, arrival celebrations, departure ceremonies, and civic interaction, through the thrusted elevation of its primary program.  The terminal and service center program resides in the elevated mass 10m above grade, allowing for spectacular city views, which frame new arrivals to the city, and romanticize departures.  This middle zone is neither of the city,
    nor of the journey, and allows for a transition to be made both literally and figuratively for the passenger.

    The top of the terminal is composed of three thrusted peaks, which allude to both the city skyline (for those arriving) and vessel stacks (for those departing).  The interior results of this roof offer a massive terminal experience that recalls the splendor of travel, and creates an experience more akin to celebration than pragmatic transit.

    The volume is materially divided into stripes.  These stripes provide rational interior programmatic organization, resulting in a clean and user friendly experience free from confusion, as well as offering an exterior presentation unlike any other.  The skin is clad in alternating stripes of sealed ceramic elevation tiles, and low-e, reflective glass, producing a
    daytime visual that gets exploited during the evening when the interior illumination reverses the color band effects.

    The sites to the East and West are allocated for future expansion as well as a vigorous commercial zone, incorporating movie theaters, restaurants, fitness clubs, and commercial office space.

    ,

  • WP_Modern_Notepad
    • Sneha Says:

      Hey, I have gone through the project and the terminal building has been designed aesthetically and planned in a defined manner; I need to study the whole building structure as my topic for thesis is passenger cruise terminal. It will be kind if you mail me the soft copies. . . .
      Looking forward to your reply.

    Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.