• theBench

    southfield MICHIGAN

    suckerPUNCH: describe your project.

    benjamin BERR+natalie HADDAD+brent DEKRYGER:
    The Initial design approach was to find an architectural solution utilizing multiple methods of digital fabrication to create a performative product.

    Our goal was to reestablish an interactive social environment that has since been replaced by the newly implemented makeLab at Lawrence Technological University. The idea of a lounge area influenced our decision to design a bench that can accommodate the seating positions ranging from a reclining position into a sitting upright position. The design allows for the individual user to find their comfort zone. Thus, theBench is composed of interlocking concrete and plywood components created using a 3-axis CNC router.

    sP: what or who influenced this project?

    bB+nH+bD: Lisa Iwamoto, Office DA, The Very Many

    sP: what were you reading/listening to/watching while developing this project?

    bB+nH+bD: The Darkness, Hall & Oates, Alien Ant Farm, and Zoolander

    sP: whose work is currently on your radar?

    bB+nH+bD: The Very Many, Renzo Piano, Belzberg, and Todd Williams

    Additional Credits:
    Advised by Jim Stevens

    , , , , ,

  • WP_Modern_Notepad
    • Tco Says:

      Another contoured form. I will give it to you that it indeed looks good, especially if it’s your first time doing it. But look at how much material went into making that bench – a rib every few inches? And what about the waste generated – the excess plywood around the ribs and the interior cutouts? I’m only hard on it since I wonder if it was ever considered?

    • MJP Says:

      ^agreed, would be cool if the leftover plywood was thought out to equal another bench, with no waste. Interesting tho

    Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.