• (RE)Configured-Assemblage

    long beach CALIFORNIA

    suckerPUNCH: describe your project.

    wendy FOK + judith MUSSEL: (RE)Configured-Assemblage is a developmental landmark proposal composed of reconfigured traces of shipping containers, through diligently reconnecting, revitalising, and humanizing the accessibility of the City of Long Beach, Long Beach Blvd and Broadway Area. Through proposing three types of innovatively reconstructed modular shipping containers, the overall construct leads to open courtyards, interlocking units, and playfully generated programs that introduce a new innovative topological design that regenerates and reconnects the community.

    Bringing together a fusion of technological, economical and cultural entities, and combining a public free space into an interlocked modular construct, which includes an internal courtyard as public landscape, the newly developed (RE)Configured-Assemblage becomes an open playground of hidden gems, which offers the community countless integrated opportunities to develop and harmonise the City of Long Beach, Long Beach Blvd Area. The shifting of the vertical containers on the Intelligent Daylight Façade represents the constant movement of containers in the nation’s busiest container port.
    Acting as an intermediary “connector” and “infiltrator” within five main connections of interlocked programmatic organization—between levels of: Institutional (Eco-Edu Centre), Studios/Art Galleries/Loft Spaces (also acts as temporary lodging spaces), Commercial (Retail/Stores), and two F&B options (Cafe Ground Floor/Roof Top Bar)—(RE)Configured- Assemblage challenges the visceral and abundantly urbanized City of Long Beach, Long Beach Blvd Area that sustainability feeds itself through both land and sun.
    Through building a new and innovative infrastructural system that feeds into the ‘connectors’, each layer of program interlocks and intersects each other, by regenerating new energy and systematic advances a continued developmental and renewed energy which each path brings.

    Sustainable Strategy / Feasibility Concept:
    The Unrolled/Reconfigured Container Skin is a secondary ‘skin’ made entirely from access and unfolded containers addresses the compensation for the Southern California Climate. This layer acts to protect the interior containers from extensive solar heat gain. The secondary skin saves on cooling compensation measures like HVAC systems or expensive insulation materials, while offering an in-between. Additionally, the secondary skin and internal containers mediates as a threshold for natural ventilation that exhausts the remaining excessive heat gain.
    Alternately, the Intelligent Daylight Façade development of (RE)Configured- Assemblage, through the arrangement of a “O” ring plan typology, offers both adaptive space planning (creating ad-hoc creative and dynamic spaces for exhibition and open-use), and spacious circulation from the East and West wings of the building. While the technology of the façade, designed with sequential openings of the corrugated container skin and Bio-Glass elements, provides punctures for additional ventilation and solar louvers which provides sufficient daylight for its occupants on higher level floors.
    Understanding that in Southern California many indoor tasks can be performed outside, the “O” ring Dynamic Space Controlled Circulation Façade acts dualistically as a threshold and intermediary space, between the core occupiable spaces and circulatory spaces. Through the geometrical manipulation of containers (the vertical pushing or pulling of the containers) against each other, (RE)Configured- Assemblage creates outdoor spaces (balconies) that act as additional space which are utilized by its occupants. Open air areas balconies are also protected for exposure with either the secondary skin or green-roof.
    An added touch is the Readapted Containers as Furniture/Planters, which circulate the edge of the building on the ground floor. These Street Furniture and Planters—designed in three scales of 1ft (glass patches), 3ft (flower planters), 5ft (seating/lighting/shrubbery)—are means to incorporate reconfigured containers as street seating, rest areas for occupants and visitors, while providing street lighting for the building itself.

    Program Introduction:
    Commercial, Institutional (community / education), Mixed-Use, Office, Temporary Lodging
    Eco-Edu Center (Ground Floor)
    Stores / Retail – rejuvenates economic area (Ground Floor)
    Cafe/Bar (Ground Floor/Roof Top)
    Art galleries / Studio & Loft Spaces – temporary lodging (2nd Floor – 4th Floor)
    Three main sources of recycled energy are brought into the site to extend its energy for better use into City of Long Beach, Long Beach Blvd Area (Energy Building Performance/LEED Certification Goals):
    Green roof system
    Recycled grey/brown water collection system for watering plants
    Passive cooling – ventilation louvers/punctures
    PV collection films on strategic areas
    Passive lighting – strategically designed punctured louver dynamic facade system
    Bio-Glass MSDS Cladding – Interior System: LEED Credits *MR Credit 4 : Recycled Content
    Estimated Cost: $525,625 USD
    Medium – High
    Consultant/Contractor: Andrew Obermeyer, OBERMEYERDESIGN, Santa Monica, CA 90402
    (refer to: Sustainable Strategy / Feasibility Concept)
    Material Use:
    Recycled Containers – obtained and delivered into the Long Beach Area from Port of Long Beach
    Certified wood from the Local California State – Heppner Hardwood Inc is a Certified Women Owned Business Enterprise (555 West Danlee Street Azusa, CA 91702)
    Waterjet Machining and Abrasive Machining Services for perforating Containers – GCM Certified Quality Management System ISO 9001:2000 / Dan’s Metal Cutting Inc. 13834 Prairie Ave,Hawthorne, CA 90250
    Bio-Glass MSDS Cladding – Interior System – Bio-glass is Cradle to Cradle Silver, NSF, and Greenspec Certified / LEED Credits *MR Credit 4 : Recycled Content

    sP: what or who influenced this project?

    wF: the main influence of this project came from directly from the material and context of the building parts itself, and understanding how to reorganize, or make the shipping container more dynamic, rather than the traditional application – stacked construction. Overall, the project is to challenge itself as a building type, but also look upon the opportunities of being able to integrate an iconic but low profile mixed-use building for the City of Long Beach, while offering itself as a community hang-out area for both educational and studio purposes.
    In terms of energy systems, also looked to incorporate a great deal of passive energy systems. Since the project budget was pretty low, and understanding that the organization of the containers, cutting the containers, or arrangement of the containers itself could offer dynamic effects relating to passive energy consumptions, we tried as much as possible to integrate opportunitistic abilities to maximize these factors into the design.
    jM: It was our intention to create a cutting edge design with a low-cost and sustainable construction material. We were looking for a truly inventive way to recycle shipping containers – that’s why we turned them sideways for the façade! We cut them diagonally to create an unexpected variety of shapes in the courtyard space and characterizing the roof line.
    We want to revitalize Downtown Long Beach with an adventures landmark design rather than delivering the expected orthogonal “container design”. It is our intention to make the passersby stop and curious enough to check out the new building! The goal of the design is to generate a continuous curiosity towards the project and make it a lively place in a downtown of empty streets of Long Beach.
    Environmental concerns influenced the project in regards to the overall form and the secondary skin. The huge overhang is placed on the southwest side of the building, so that in the late afternoon, when there is the most heat gain in Long Beach, the whole building is shaded. Containers modules are reused as an additional exterior shading devices, creating open air spaces  and circulation that can be used by the occupants throughout the day.

    sP: what were you reading/listening to/watching while developing this project?

    wF: I feel that it is significant to observe inspirations that are not strictly connected with your field. 
Books: Ernst Haeckel – Art forms in nature / Ken Yeang – Green Design: From Theory to Practice / AD Space Readers (a few of them)
    jM: Music: Squarepusher, Book: From Eco-cities to Living Machines

    sP: whose work is currently on your radar?

    wF: Herzog de Meuron – R&D on Material and Facades / Reiser+Umemoto – design theory / BIG – diagrams
    jM: Sou Fujimoto in regards to the inventive use of the prefabricated module and Herzog & deMeuron in regards of the development of the skin

    Additional Credits:
    Project Credits:

    PROJECT LEAD: Wendy W Fok / Judith Mussel
    PROJECT ARCHITECT: Judith Mussel
    DESIGN TEAM: Ben Vongvanij, Barnett Chaunault, Rolando Lopez
    COST ESTIMATOR: Jenny Chow / Judith Mussel
    LOCATION: Long Beach, California, United States
    START DATE: March 11, 2011
    CURRENT PHASE: Design complete
    COST: $525625 USD (Estimated)
    SIZE: 10,500 sq. ft
    PROJECT TYPE: Mixed-Use Public Space/Gathering Space
    BENEFICIARIES: Residents, Young Families, Children, Artists, Creative Personalities, Visitors, and the Construction Industry who are interested in LEED Platinum and Sustainable Adaptive Built Innovative Design Collaborations within the City of Long Beach for the site at Broadway and Long Beach Blvd, the Port within the Area, and Los Angeles vicinity.

    , , , ,

  • Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.