Ads
Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads




  • DAM Maribor—Continuous Gradients

    DAM Maribor — Continuous Gradients
    vienna AUSTRIA

    suckerPUNCH: Describe your project.

    SPAN (matias del CAMPO & sandra MANNINGER): The main driving forces for the design of the New Maribor Art Gallery are based on a twofold concept: Continuity and Gradients. The continuous, swelling flows combine the interior and exterior space in a subtle way, creating a seamless connection between the outside garden areas of the new Maribor Art Gallery, the open plan ground floor level, and the river Drava. The trajectory of the curvilinear stream continues in a vertical motion along the ramp, rising into the upper levels. This motion creates a vertical cyclone, which serves as the main circulation hub for the gallery.

    Simultaneously it provides the gallery with the opportunity to show large pieces within this 22 Meter High space. The cyclone additionally serves as a light-well for the core spaces of the gallery. Radiating out of the central core, the different elements of the program can be reached easily, all those elements, such as the Children’s Museum, the Architectural Center and the Library are directly connected to the cyclone.

    In order to achieve a maximum of flexibility, and the possibility for future reconfigurations of the program, the space between the central core and the outside skin is kept very simple. In terms of construction, the basic idea is to establish a concrete table, featuring double curved undulating surfaces that provide enough strength for a steel frame box sitting on top of it. This steel frame box provides the necessary freedom for future changes within the program.

    The gradient chromatic effects on the façade are based on the idea to create a surface responding to its environmental pressures. The White side of the Building faces south, in order to reduce the amount solar pressure on this façade, the deep purple side faces north. This gradually colored volume is covered by two layers of lasercutted material. The pattern on the sheets of the façade emerged out of a parametric script, that responds to the program behind the screen. Areas that need more light are perforated more intensively, whereas areas that need protection from the sun are shaded by the overlaying patterns.

    sP: What or who influenced this project?
    SPAN: Juste-Aurèle Meissonnier, Hector Guimard, Rene Lalique, Victor Horta, Émile Gallé, flowing vectors, chromatic effects, radiation analysis, parametric modeling, a concrete table.

    sP: What were you reading/listening to/watching while developing this project?
    SPAN: Caprica, Iron Man, Sunshine, Metalheadz, The Code, Arrange and Process (Basic Channel) Evol (Sonic Youth) 4 Hero, Joy Division, Burial Mix, Boards of Canada, Suckerpunch OST

    sP: Whose work is currently on your radar?
    SPAN: Maria Ziegelböck, Dextro, Iris van Herpen, David Altmejd, Friedrich Biedermann, Torolf Sauermann, Post Mc Queen Embryos

    Additional credits and links:
    Antonio Montserrat, Federico La Piccirella, Filipo Nassetti, Tommaso Casucci, Gil Greis.

    , , ,

  • Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.