Ads
Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads




  • Floral Pavilion

    Floral Pavilion
    london UNITED KINGDOM

    suckerPUNCH: Describe your project.

    Atelier LinWen (linda HAGBERG & wendy TEO): The Floral Pavilion emerges from the ground like a patterned landscape formation sheltering visitors from the surrounding world. Inspired by the oriental shoji screen, a translucent light filtering screen, the varying depth of the floral pattern creates an interactive shadow display.

    Design Process—
    This project examines an experimental structural system resulting in a continuous transparent skin, not differentiating the wall from the roof. The radiating cell network of the pavilion, originating from the growth pattern of floral petals, varies in size and depth of its components to create a gradient pattern of more or less dense areas of the skin.

    The form is generated by a network of voronoi clusters projected towards a centre point and then trimmed against an inner and outer surface. Using parametric software, variables such as the position of the centre point and the shape of the intersecting surfaces can be easily modified to test a number of iterations.

    The individual cells of the network are then unrolled and numbered to facilitate the assembly process. 1:10 scale paper and cardboard prototypes were produced to test the structure, materiality, lighting, fixing and weatherproofing methods.

    Construction – Combining Craft and Digital Fabrication
    With 12 amazing participants from Cyprus, Czech Republic, Portugal, Romania and Serbia the 3x3m pavilion was constructed and delivered to Tabor Square. The 8mm corrugated cardboard was cut by hand (due to lack of suitable cnc-router), numbered according to the digital model and folded to form cells. Each cell was then glued to the adjacent cell and assembled into clusters which were brought to the final site. With annotated clusters and digital 3d model at hand the assembly on site was completed in less than 2 hours.

    The Floral Pavilion is a temporary space for meditation and relaxation in Tabor Square, the cultural heart of Ljubljana. The characteristics of the space, the lighting condition and shadow pattern, change ephemerally based on the exterior lighting and environmental conditions.

    sP: What or who influenced this project?
    lH & wT: Bartlett, MEDS, Shigeru Ban, Cecil Balmond, Shoji Screen, Marcos Cruz, and Marjan Colletti.

    sP: What were you reading/listening to/watching while developing this project?
    lH & wT:: the playlist mixed with songs from our Cyprus, Czech, Portuguese, Romania, and Serbian participants, Digital Fabrication by Lisa Iwamoto, and tea house idea from the Chinese garden.

    sP: Whose work is currently on your radar?
    lH & wT:: Alvar Aalto, Joze Plecnik.

    Additional credits and links:
    [lindahagberg.com]
    [wendyteo.com]

    Project Credits:
    This project was constructed as part of MEDS Workshop, Meeting of Design Students, Ljubljana, 2012.
    Special thanks to Can Baysal, Žana Kopitar, Katarina Mravlja and MEDS.

    Tutored by: Linda Hagberg and Wendy Teo
    Team Members: Ana Rita Tomé, Elena Constanti, Francisco Leão Peres, Giorgos Kyriazis, Iona Mitrea, Katarina Vukovic, Milica Exy Vujanic, Mirka Baklíková, Oana Anghelache, Sandra Lup, Thisbe Christou, Xristiana Xristou.

    , , , ,

  • Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.