Ads
Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads




  • Daegu Gosan Public Library

    Daegu Gosan Public Library
    los angeles CALIFORNIA

    suckerPUNCH: Describe your project.

    Synthesis Design + Architecture (alvin HUANG): The proposal for the Daegu Gosan Public Library challenges the conventional understanding of the spatial and social experience of a public library as a series of discrete reading rooms with defined thresholds and cluttered stacks. We propose an intelligent, open, and integrated library experience which supersedes the media storage methods of the past and changes the library space into a hybrid environment through ubiquitous information resources, integrated furnishings and active communal social spaces.

    The architecture is designed to enable and embody the spirit of open-source exchange and collective knowledge through free-form geometries, open plans and integrated amenities. We have minimized the thresholds between spaces, floors, and functions to consider the library as an active, continuous, and fluid field of social, cultural, and intellectual discourse.

    Conceptually and literally, the ground field of the site swells, peels, and multiplies vertically as a continuation of the adjacent park and urban fabric. This constant sectional change is articulated as a smooth vertical gradient which merges floors, ramps, stairs, terraces and furnishings into an inhabitable and ergonomic landscape culminating in an open-air roof-scape lounge and terrace overlooking the city of Daegu. The boundaries between floors are blurred, as the continuously walk-able surface which unifies the many spaces of the library facilitates circulatory, physical and visual connections both internally within the network of spaces and externally with the surrounding context.

    The building is materialized as an in-situ reinforced concrete structure which, like all other aspects, has been designed to be fully integrated with the geometry of the library. The central core of the building provides its primary structural point of reference connecting vertically through the entire structure. The free-form geometry that defines the walk-able surfaces and unifies the building cantilevers out from this central core and is supported by its internal interconnections (ramps), perimeter interconnections (columns) and the lifted ground plane (foundation). The geometric logic of the form has been developed through a computational method known as “dynamic mesh relaxation” which relaxes planar mesh networks to “form-find” a continuously minimal surface. As developed in the 1950’s and 60’s through the seminal work of Frei Otto, minimal surfaces articulate the natural force paths of structural loads thus providing the optimal shape for maximum structural performance with minimal material. The shape of the surface, thus allows for relatively thin structure, which in our case is materialized as cast-in-place high performance reinforced concrete. This concrete would be cast on CNC-milled EPS foam formwork, coated with polyurethane. The geometry of the building has been rationalized so that each piece of formwork could be reused at least 4 times in order to maximize the efficiency and economy of the process.

    sP: What or who influenced this project?
    Frei Otto, ZHA CODE, Daniel Piker, Claude Parent, Paul Virilio

    sP: What were you reading/listening to/watching while developing this project?
    Barack Obama, Mos Def, KCRW, Aziz Anzari, The Black Keys, Achim Menges, Greg Otto (Buro Happold)

    sP: Whose work is currently on your radar?
    Volkan Alkanoglu, IK Studio, FreelandBuck, TheVeryMany, LASSA, LEAD, Hanif Kara (AKT)

    Additional credits and links:
    Project Team: Alvin Huang (Principal) David O. Wolthers, Filipa Valente, Chia-ching Yang, Joey Sarafian, Mo Harmon, Behnaz Farahi

    Location: Daegu, Korea
    Program: Public Library
    Client: Daegu Metropolitan City Suseong-gu Office
    Status: 2012 – Competition
    Program area 3,100 s.q.m
    Consultants Buro Happold LA (Structural/MEP/Facades)

    , , , ,

  • Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.