Ads
Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads




  • Vana

    Orproject, "Vana." Photo: Orproject.
    beijing; london; new delhi

    suckerPUNCH: Describe your project.

    Orproject: Orproject developed a series of algorithms that digitally generate open and closed venation patterns, which can be used to simulate the growth of topiaries.

    The systems consist of a set of seed points that grow and branch towards target points in order to maximize exposure to light for each leaf. The resulting geometries fulfill these requirements and provide a suitable structural and circulatory system for the plant.

    The structural system of topiaries acts mainly in compression and bending. Reversing this, we can obtain a geometry that performs as a tensile system. The installation Vana is designed as a single surface in tension that hangs from the ceiling and descends into the space as four columns of light. The surface is tessellated into triangular segments which are connected by stitched joints. Back lit with LEDs, light shines through the gaps and illuminates the space below with an immersive glow.

    As the prototype for a large scale canopy construction, Vana has been developed as an iso-surface around an anastomotic network diagram, as the cortex around the venation system. In a continuous transformation, nature merges into architecture, columns merge into the sky and solid merges into the ephemeral. Vana appears to grow as tree-like branches blending into a continuous canopy that floats above the visitor. The installation was designed for the India Design Forum and is on display at The Brick House, Project Jan-Path, New Delhi.

    Additional credits and links:

    Title: Vana
    Architects: Orproject
    Project Architects: Rajat Sodhi, Christoph Klemmt.
    Project Team: Sambit Samant, Manu Sharma
    Photographer: Sumedh Prasad and Orproject.

    All images copyright by Orproject.

    , , , ,

  • WP_Modern_Notepad
    • Jessica Says:

      I love the way this installation articulates space, and the way the lighting assists in creating different moods and environments. In much the same way as a grotto can be described as a ‘metaphor of the cosmos,’ (Miller, 1982, p.13) this description can also be applied to ‘Vana’ through its ceiling, seemingly an abstraction of the night sky. Indeed the tree-like columns bear a resemblance to the folded, textured surfaces of a traditional grotto. Such installations help validate my research on whether the grotto can be reinterpreted in contemporary design, showing quite clearly that it can be, despite Orproject’s intention of creating a forest-like system as opposed to something resembling a cave. Either way their intention of creating something highly organic resonates with the intentions behind traditional grotto-like spaces.

      Feel free to follow and critique my research at:

      http://reinterpreting-the-grotto.blogspot.com.au/

      Citation:
      Miller, Naomi. Heavenly Caves: Reflections on the Garden Grotto. World Landscape Art & Architecture Series. United States of America: George Braziller Inc., 1982.

    Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.