Ads
Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads




  • Coney Inland

    Coney Inland
    cambridge MASSACHUSETTS

    Cameron Wu (Cambridge, MA) proposed Coney Inland, an architectural strategy which formally unifies and spatially modulates the challenging MoMA PS1 courtyard site. A series of developable surfaces (cones and cylinders) and their base structures normalize the contingencies of scale and shape of the three courtyard spaces, while their legible transformations register the idiosyncratic nature of the overall site geometry.

    For generations of New Yorkers, Coney Island has served as the quintessential local retreat from the city. Unfettered access to sky, land, and sea makes it a clear contrast to the urban metropolis, drawing crowds in search of spatial and social release. Through the architectural translation of qualities inherent to this ocean-side precedent, Coney Inland imports the culture of casual beach leisure into the courtyard at MoMA PS1.

    Colorful cabana/boardwalk hybrids provide longitudinal subdivision of the courtyard space. These boardwalks are deployed as differentiated programmed spaces modulating the circulation patterns. Latticework parasols overhead provide extensive spatial coverage in addition to considerable and necessary shade. The dynamic subdivision of the conical and cylindrical forms create the sensation of suspension between sky, land, and sea. Recalling observation towers and their privileged vantages, elevated sundecks allow one to rise above the canopies to survey the courtyard and all of its colorful activity. Shallow pools, sand pits, and play courts provide leisurely activities reminiscent of various seaside past-times and boardwalk life. During the weekend MoMA PS1 Warm Up, seas of people will flow unimpeded through the courtyard to the dance floor.

    The canopy structures, developed in collaboration with the New York office of Schlaich Bergermann engineers, use geodesic lines of cone and cylinder surfaces to minimize twisting of the structural elements (2-3/8″ pultruded fiberglass poles). The resulting panel geometries are engineered to be identical when unrolled, shown by equally spaced parallel lines. This allows the entire bay to be clad with a strip of material which is uniform in width, thus minimizing waste. Due to the nature the developable surfaces, the trajectories of structural elements at the laminated LVL edge beams (which lie in plumb planes) are all identical and details can be standardized.

    Project Team:
    Cameron Wu
    W. Gavin Robb

    Rachel Dao, Carl D’Apolito-Dworkin, Taylor Dover, Kevin Hinz, See Jia Ho, James Leng, Mark Lewis, Jennifer Ly, Jim Peraino, Joanie Tom, Alex Watchman, Max Wong

    Structural:
    Schlaich Bergermann und Partner (NYC)
    Christian Rieser, Robert Hellyer

    Video: Greg Tran

    Graphics: Ashley Takacs

    Interactive:
    metaLAB (at) Harvard
    Joseph Bergen

    , , , ,

  • Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.