Ads
Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads




  • Enveloping Space

    Enveloping Space
    troy NEW YORK

    Rensselaer Polytechnic Institute
    critic: Brian de LUNA

    suckerPUNCH: Describe your project.

    Lisa-Christin LAUE: The beginning of the studio was spent analyzing the interior envelopes of a precedent of our choice from the baroque period. I chose Sant’Ivo alla Sapienza by Borromini for its sophisticated geometric relationships consisting of equilateral triangles and circles.

    Through this analysis a primitive consisting of several layers of space, ranging from the orange, larger, more open to light, public spaces to the teal, smaller, filtered light, more private spaces, was generated. The white middle layer evolved into the circulation that would reach out and morph into a pedal, becoming a way of connecting individual units with each other.

    To allow for a variety of programmatic needs, many primitives where clustered, and a scale shift was introduced. The white layer now also morphs down to create the structure to hold up the cloud of primitives. This allows for the structure to filter light and create an environment below as well as inside. One must first experience the space below in order to enter the building and once inside, the experience becomes not only about the envelopes of the structure, but also the sky above and the water below.

    sP: What or who influenced this project?
    LL: Looking at plans of many of the baroque churches and also looking at work by Hernan Diaz Alonso.

    • Print
    • Digg
    • del.icio.us
    • Facebook
    • Mixx
    • Google Bookmarks
    • Add to favorites
    • RSS
    • Technorati
    • Tumblr
    • Twitter
    • email

    , , , , ,

  • Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.