Ads
Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads

Ads




  • national library of austria extension

    national library
    vienna AUSTRIA

    suckerPUNCH: describe your project.

    chris PRECHT: prechteck’s design proposal for the extension to the national library of Austria located at the Hofburg in Vienna contains a number of cultural facilities, creative studios, a restaurant and shops. 
straddling the border of a nearby park, the project is a continuous spiral form that houses its 1200sqm core exhibition hall  and a smaller 600sqm multifunctional hall underground.


    pulling up out of the urban landscape, the extension features a mosaic form of crystal-like excisions along its body, allowing natural daylight to filter through to the interior. public circulation on the street level is not damaged by the extension, which arches off the ground to create a curvilinear roof garden on its roof. drop-off and fire emergency line is placed under the arch, allowing cars to drive under the structure to access the main entrance.
    all of the mentioned facilities are housed in one seamless structure, creating at each point a different spatial experience towards the Hofburg and directs its visitors intuitively to the foyer and into its programs.

    sP: what or who influenced this project?

    cP: changed every day not working on the project.

    sP: what were you reading/listening to/watching while developing this project?

    cP: reading lots of design magazines and blogs… rather looking at them. i listened to kcrw 24/7 and watched all kind of tv shows like breaking bad, dexter, outsourced or bbt.

    sP: whose work is currently on your radar?

    cP: let me browse my bookmarks… the list would be too long, i guess.

    ,

  • Leave a Comment

    Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.